Havuz Bakımı

YÜZME HAVUZLARININ YAZ SEZONUNA HAZIRLANMASI
YAZ SEZONU HAZIRLIĞI

Kış koruma tedbirleri alınarak kış sezonunu geçiren açık yüzme havuzlarının ilk baharda bakım ve temizliklerinin yapılarak yeni sezona hazırlanmaları gerekir.Yönetmelik uyarınca havuz sularının yılda bir kere tamamen değiştirilmeleri gerekir.İşte sezon başı bakım ve temizlik dönemi bu işlem için idealdir.Bu sayede hem havuz suyu değiştirilir,hem de havuz seramik ve derzlerinin kontrolu yapılarak ihtiyaç duyulan onarımlar yapılır.
Mevcut havuz suyunu kullanmak isteyenler ise fazla miktarda kimyasal kullanarak ve bunun sonucunda havuz suyunun kalitesini bozarak kirlenen suyu berraklaştırmak için zamana ihtiyaç vardır.
Havuzun sezon başı temizliği konusu için “Havuz bakım ve temizliği ile ilgili genel bilgiler ” Bu arada havuz suyu tamamen boşaltıldığında havuz temizliği ve diğer işlemler için havuzu boş tutma süresini mümkün mertebe kısa tutunuz.Uzun süre boş kalan havuzlarda seramiklerde atmalar,sökülmeler başlayabilir.En geç bir hafta içinde tüm işlemleri tamamlayarak havuzunuzu su ile doldurunuz.
Bir önemli husus da,havuz temizliği esnasında derzlerin kontroludur.Eğer derzlerde boşalma,erime vs tesbit edildi ise dezleri tamir ettirmeniz gerekir.Normal şartlarda derzler uzun yıllar dayanır.Kısa sürede dökülen,açılan eriyen derzler size bazı sorunlarınız olduğunu hatırlatır.Yani geçen sezon havuz suyunuzun balansı ve kalitesi uygun değil,bu sezon dikkat edin demektir.
1.Havuz doldurma suyu olarak arıtılmış (kalsiyumu sıfırlanmış) su kullanıyorsak havuz suyu agresif yapıdadır.Agresif yapıda yani kalsiyuma aç olan su bu açığını kapatmak için derzlere saldırır ve istediğini alır.Arıtılmış olmadığı halde kalsiyum oranı düşük sular da agresif yapıdadır.Havuz suyunun kalsiyum oranının 200-400ppm arası olması bu sorunu çözecektir.
2.Havuz suyu pH değeri 7 nin altında ise suyumuz asidik karakterde demektir ve aşındırıcıdır.Yani yine derzler eriyecektir.
3.Havuz içindeki aydınlatmalardan yanmayan varsa bakımı yapılır yada değiştirilir.
4.Yukarıda bahsi geçen tüm işlemler yapıldıktan sonra havuz doldurulur.
5.Doldurulan havuz suyu test kiti ile analizi yapılır.kimyasal kullanılarak,havuza doldurulan suyun kimyasal değeri yüzülebilir duruma getirilir.
6.Havuz bakımı tamamlanmış olur ve istenildiğinde yüzülebilir.
8.Havuz bakımı süresince sudaki kimyasal değeri PH-7.2&7.6-CL-değeri ise 1&1.5 ppm olmalıdır.

Havuz Temizliği

Havuz temizliği nasıl yapılır.havuza ve denge tankına bir miktar su alınarak yaklaşık yarım saat ters yıkama yapılarak filtre temizliği yapılır.Denge tankından havuza su verilir.Havuz tabanındaki boruların iç temizliği için, havuz,rezerv depo ve taşma kanalı içi komple yüzey temizleyici dezenfektan ile komple fırça yardımıyla havuz temizliği yapılır.
Filtreler ve ön filtre sökülerek temiz olup olmadığı kontrol edilir.
Pompalar sökülerek fan kanalında olabilecek tortular temizlenir. Pompaların basıncı düşük ise tamiratı yapılmallıdr.
Havuz süpürgesi ve hortumu kontrol edilmeli gerekiyorsa yenilenmeli
Makine dairesini kontrol edilir.dozaj pompasını ve klor tankı kontrol edilerek havuz temizliği sonlandırılır.